Jiří Šitner expert fóra
Založen: 15. 12. 2005 Příspěvky: 103 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: pá květen 15, 2009 10:30 am Předmět: Chléb pšenično-žitný |
|
|
Domácí chléb pšenično - žitný
200g pšeničné mouky chlebové "Penam"
200g žitné mouky chlebové "Penam"
50g směsi pro pekaře CH2 (dá se sehnat ve mlýně)
50g hladké mouky "Babiččina volba"
250 ml vlažné vody
42g droždí (1 kostka)
2 kávové lžičky soli, zarovnané ne vrchovaté
2 polévkové lžíce octa
2 kávové lžičky drceného kmínu
½ kávové lžičky cukru
1 polévková lžíce vlažného mléka
Postup:
Odvážíme mouky, které musí mít pokojovou teplotu, podotýkám, musí být chlebové. Přidáme sůl, kmín a vše nasucho zamícháme. Potom vytvoříme důlek a nalijeme vlažnou vodu smíchanou s octem a přidáme droždí, které jsme si předem rozdělali s 1 lžící mléka a trochou cukru a v teple nechali vzejít. Vše zamícháme a hněteme asi tak 20 minut. Musíme vypracovat tzv. „hladké těsto“, které se nelepí na stěny. Pozor těsto musí být vláčné, jinak to bude špatně kynout. Je to docela náročné, ale stojí to za to. Kdo má silný robot s hnětacími háky, tak si ulehčí práci a zkrátí dobu hnětení. Máme-li takto zpracované těsto, tak jej vyklopíme na vál, nebo na desku kuchyňské linky, která je jemně zaprášená hladkou pšeničnou moukou a začneme těsto dále zpracovávat a to tak, že celou silou se do toho dlaněmi opřeme a těsto pokaždé za stálého mírného podsypávání moukou v půlce překládáme. To trvá asi tak 5 minut. Potom přestaneme podsypávat a vyválíme bochánek. To se dělá tak, že si ho jakoby podáváme mezi rukama, kdy pravou rukou jakoby přitlačujeme a valíme do leva a levou rukou potom trochu pootočíme, takto podhrnujeme tak dlouho, až začne nahoře měnit strukturu. K pečení používám starý "železňák", neboli železný kastrol po babičce. Vymažu stěny vysypu hladkou moukou, zbylou vyklepnu a dno posypu hladkou moukou tak, abych měl slabou souvislou vrstvičku. Potom tam dám bochánek, přikryji utěrkou a dám na teplé místo kynout, to většinou trvá asi 1 ½hodiny. Musí se zvětšit minimálně jednou tolik. Ke konci kynutí rozpálím troubu na 220°C, chleba stříknu vodou pomocí fixírky a na 10 minut dám zapéct, když začne zlátnout, tak ho znovu stříknu vodou, stáhnu teplotu asi na 170°C a dopékám dalších 45 minut. Potom chleba vyndám z trouby, položím na dřevěnou mřížku, aby se ze spodu nezapařil a lehce potřu slanou vodou. Potom ho nechám chladnout. Nekrájejte ho teplý, aby se nezdrcnul.
Přeji dobrou chuť. |
|