|
Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem Vítejte u nás.
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Šitner expert fóra
Založen: 15. 12. 2005 Příspěvky: 103 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: so březen 03, 2012 12:57 pm Předmět: Podmáslový kvasový chléb + foto |
|
|
Podmáslový kvasový chléb
250g žitné mouky chlebové (Penam)
300g pšeničné hladké mouky (Babiččina volba)
400ml podmáslí
200g kvasu
špetka cukru
1 1/2 lžičky mořské soli
1 lžička kmínu
dle potřeby zahustíme moukou, nebo zředíme vodou (záleží na hustotě kvasu)
Postup:
Mouky smíchat dohromady, v míse rozdělit na čtyři díly, jeden díl odebrat a smíchat s podmáslím.
Přidáme kvas, špetku cukru a vše rozmícháme na směs, která má konzistenci těsta na lívance, a toto necháme v teple ležet 2-8 hodin. Vše by mělo být dobře prokvašené. Potom do toho přidáme zbytek mouky, sůl a kmín. Vše dobře zpracujeme na hladké těsto (asi 20 minut) a necháme cca 1/2 hodiny uležet (odpočinout). Potom vyválíme bochánek, který vložíme do ošatky a necháme kynout, až zdvojnásobí objem(dle kvality kvasu kyne 2-4 hodiny). Dále pak těsto vyklopíme na pomoučený pečící papír, potřeme slanou vodou a vložíme do železného kastrolu, který jsme před tím nechali rozpálit v troubě na 220 °C, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut. Po této době vyndáme kastrol z trouby, vyklopíme chléb, poklepem na spodní stranu zjistíme, zda je propečený (musí znít dutě), položíme na dřevěnou mřížku, potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Takto připravený chléb má křupavou kůrku a pokud ho nesníte, vydrží dlouho čerstvý. Nikdy ho nedávejte do mikroténového sáčku, ale zabalte do čisté útěrky. Nadýchaný vláčný chléb. Doporučuji.
Uploaded with ImageShack.us |
|
Návrat nahoru |
|
|
sadlos nováček fóra
Založen: 21. 03. 2013 Příspěvky: 4
|
Zaslal: čt březen 21, 2013 9:40 pm Předmět: |
|
|
Tak jsme zkoušeli s kolegyní z ortodoncie udělat chléb podle návodu a přestože nevypadal tak krásně jako na tom obrázku tak byl mnohem ale mnohem lepší než kupovaný. Levnější a ještě člověk má radost z něčeho, co udělal... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Šitner expert fóra
Založen: 15. 12. 2005 Příspěvky: 103 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: pá březen 22, 2013 6:14 pm Předmět: |
|
|
Dobrý den, jsem rád, že se Vám podařil a hlavně chutnal. Chleba peču asi třináct let a poslední dva roky ho v obchodě vůbec nekupujeme. Důvod je prostý, vím co do něj dávám a po každé si mohu udělat jiný dle chuti. |
|
Návrat nahoru |
|
|
sadlos nováček fóra
Založen: 21. 03. 2013 Příspěvky: 4
|
Zaslal: čt květen 02, 2013 6:57 pm Předmět: re |
|
|
To určitě ano Šířím jej dál a všem moc chutnal. Dokonce i moje lékařka z kardiologie jej moc chválila |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|