Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem
Vítejte u nás.
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 NastaveníNastavení   Přihlásit, pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Podmáslový kvasový chléb + foto

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Kvasový chléb
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Šitner
expert fóra
expert fóra


Založen: 15. 12. 2005
Příspěvky: 103
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: so březen 03, 2012 12:57 pm    Předmět: Podmáslový kvasový chléb + foto Odpovědět s citátem

Podmáslový kvasový chléb

250g žitné mouky chlebové (Penam)
300g pšeničné hladké mouky (Babiččina volba)
400ml podmáslí
200g kvasu
špetka cukru
1 1/2 lžičky mořské soli
1 lžička kmínu
dle potřeby zahustíme moukou, nebo zředíme vodou (záleží na hustotě kvasu)

Postup:
Mouky smíchat dohromady, v míse rozdělit na čtyři díly, jeden díl odebrat a smíchat s podmáslím.
Přidáme kvas, špetku cukru a vše rozmícháme na směs, která má konzistenci těsta na lívance, a toto necháme v teple ležet 2-8 hodin. Vše by mělo být dobře prokvašené. Potom do toho přidáme zbytek mouky, sůl a kmín. Vše dobře zpracujeme na hladké těsto (asi 20 minut) a necháme cca 1/2 hodiny uležet (odpočinout). Potom vyválíme bochánek, který vložíme do ošatky a necháme kynout, až zdvojnásobí objem(dle kvality kvasu kyne 2-4 hodiny). Dále pak těsto vyklopíme na pomoučený pečící papír, potřeme slanou vodou a vložíme do železného kastrolu, který jsme před tím nechali rozpálit v troubě na 220 °C, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut. Po této době vyndáme kastrol z trouby, vyklopíme chléb, poklepem na spodní stranu zjistíme, zda je propečený (musí znít dutě), položíme na dřevěnou mřížku, potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Takto připravený chléb má křupavou kůrku a pokud ho nesníte, vydrží dlouho čerstvý. Nikdy ho nedávejte do mikroténového sáčku, ale zabalte do čisté útěrky. Nadýchaný vláčný chléb. Doporučuji.



Uploaded with ImageShack.us
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
sadlos
nováček fóra
nováček fóra


Založen: 21. 03. 2013
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt březen 21, 2013 9:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jsme zkoušeli s kolegyní z ortodoncie udělat chléb podle návodu a přestože nevypadal tak krásně jako na tom obrázku tak byl mnohem ale mnohem lepší než kupovaný. Levnější a ještě člověk má radost z něčeho, co udělal...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Šitner
expert fóra
expert fóra


Založen: 15. 12. 2005
Příspěvky: 103
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: pá březen 22, 2013 6:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dobrý den, jsem rád, že se Vám podařil a hlavně chutnal. Chleba peču asi třináct let a poslední dva roky ho v obchodě vůbec nekupujeme. Důvod je prostý, vím co do něj dávám a po každé si mohu udělat jiný dle chuti. Clap
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
sadlos
nováček fóra
nováček fóra


Založen: 21. 03. 2013
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt květen 02, 2013 6:57 pm    Předmět: re Odpovědět s citátem

To určitě ano Smile Šířím jej dál a všem moc chutnal. Dokonce i moje lékařka z kardiologie jej moc chválila Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Kvasový chléb Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group