Jiří Šitner expert fóra
Založen: 15. 12. 2005 Příspěvky: 103 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: st leden 25, 2012 1:03 pm Předmět: Pšenično-žitný kvasový chléb pečený v železném hrnci + foto |
|
|
Pšenično-žitný kvasový chléb
200g žitné mouky chlebové (Penam)
200g pšeničné hladké mouky (Babiččina volba)
200ml vlažné vody
200g kvasu
špetka cukru
1 lžička mořské soli
2 lžičky drceného kmínu
dle potřeby zahustíme moukou, nebo zředíme vodou (záleží na hustotě kvasu)
Postup:
Mouky smíchat dohromady, v míse rozdělit na čtyři díly, jeden díl odebrat a smíchat s vodou.
Přidáme kvas, špetku cukru a vše rozmícháme na směs, která má konzistenci těsta na lívance, a toto necháme v teple ležet 2-8 hodin. Vše by mělo být dobře prokvašené. Potom do toho přidáme zbytek mouky, sůl a kmín. Vše dobře zpracujeme na hladké těsto (asi 20 minut) a necháme cca 1/2 hodiny uležet (odpočinout). Potom vyválíme bochánek, který vložíme do ošatky a necháme kynout, až zdvojnásobí objem(dle kvality kvasu kyne 2-4 hodiny). Dále pak těsto vyklopíme na pomoučený pečící papír, potřeme slanou vodou a vložíme do železného kastrolu, který jsme před tím nechali rozpálit v troubě na 220 °C, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut. Po této době vyndáme kastrol z trouby, vyklopíme chléb, poklepem na spodní stranu zjistíme, zda je propečený (musí znít dutě), položíme na dřevěnou mřížku, potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. Takto připravený chléb má křupavou kůrku a pokud ho nesníte, vydrží dlouho čerstvý. Nikdy ho nedávejte do mikroténového sáčku, ale zabalte do čisté útěrky.
Uploaded with ImageShack.us |
|