Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem
Vítejte u nás.
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 NastaveníNastavení   Přihlásit, pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Něco o Bibli

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Biblické otazníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Šitner
expert fóra
expert fóra


Založen: 15. 12. 2005
Příspěvky: 103
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: st únor 21, 2007 2:26 pm    Předmět: Něco o Bibli Odpovědět s citátem

Co je Bible?

Bible je nejvíce vydávanou knihou v lidských dějinách. V minulosti sehrála významnou roli nejen v našich zemích, ale i v celé Evropě. Po celá staletí byla učebnicí duchovních hodnot jedinců a celé společnosti. Z biblického bohatství čerpali tvůrci kulturních a uměleckých děl, a také ti, kdo formovali společenské, právní a sociální řády. Základní znalost Bible by tedy měla být samozřejmá u každého, kdo cítí své sepjetí s evropskou kulturou, která má své kořeny v biblickém poselství. Jistě už mnozí z nás měli Bibli nebo některou její část ve své ruce. Co však víme o jejím vzniku, obsahu a poselství?


Vznik Bible

Název Bible se do češtiny dostal z latinského Biblia a znamená v překladu „knihy“. Bible je skutečně zvláštní kniha – je to vlastně malá knihovna. Skládá se ze dvou oddílů: Starý zákon obsahuje 39 knih, Nový zákon 27. Rozdělení je jednoduché. Knihy, které vznikly před příchodem Ježíše Krista, máme ve Starém zákoně, a ty, které mají vznik po Ježíšově narození, jsou v Novém zákoně. Z toho je zřejmé, že Bible nebyla napsána najednou, vznikala asi 1500 let a psala ji řada lidí. Autora má však jen jednoho, a tím je sám Bůh. To On se nám dává poznat ve svém slově jako Stvořitel, Soudce i milosrdný Otec, jako ten, kdo má se svým stvořením plány, které také uskuteční.
Starý zákon je napsán v hebrejštině, Nový zákon pak v řečtině. Bible se ovšem začala postupně překládat do dalších jazyků. Dnes je buď celá Bible, nebo alespoň některá její část, přeložena do více než dvou tisíc jazyků či nářečí.
Až do vynálezu knihtisku Johannesem Gutenbergem se Bible opisovala ručně. Byly to opisy velmi přesné. První tištěná Bible pochází z r. 1456. Byla to vůbec první kniha, která byla vytištěna na Gutenbergově tiskařském stroji. I v našich zemích se Bible tiskly poměrně brzy. Z roku 1488 pochází Bible pražská, z let 1579-1594 známá a dodnes používaná Bible kralická. V současnosti je nejrozšířenější ekumenický překlad Bible – na jeho překladu z původních jazyků se podíleli zástupci většiny křesťanských církví u nás.


Nový zákon

Podívejme se podrobněji na Nový zákon. Na počátku jsou čtyři evangelia. Evangelium v překladu znamená „dobrá zpráva“ a je to skutečně skvělá zpráva pro každého člověka. Dozví se z ní, že Bůh ho má rád a udělal všechno proto, aby mohl člověk šťastně a spokojeně žít.
Evangelia popisují život Ježíše Krista na této zemi, jeho smrt na kříži i slavné zmrtvýchvstání.
Skutky apoštolů jsou historií mladé křesťanské církve a Božího působení v životě Ježíšových následovníků.
Epištoly (Pavla, Petra, Jana, Jakuba Judy) jsou vlastně dopisy jednotlivým křesťanům a také sborům, které vznikaly po celé Římské říši. Nový zákon má i knihu prorockou – Zjevení Janovo. Tato kniha předpovídá vývoj událostí až do konce světa.
Na Bibli je možno ocenit i její aktuálnost, přestože její poslední část byla dokončena před více než 1900 lety. Bible promlouvá naléhavě i dnes, protože duchovní potřeby člověka zůstávají přes všechen civilizační a technický pokrok stále stejné.


Bible dnes

Žijeme v době všeobecného znevažování morálních hodnot. Potřebujeme uzdravit narušené vztahy ve společnosti i v rodinách. Vytrácí se úcta k životu, člověku a autoritám. Máme svobodu a demokracii, ale často jsme svědky, že samotná svoboda bez výchovy k zodpovědnosti nepřináší očekávané výsledky.
A je to právě Bible, která nabízí člověku vedení, radu, motivaci a inspiraci, lásku, útěchu, morální měřítka i povzbuzení. Vysvětluje smysl a perspektivu lidského života. Je zdrojem k nalezení jistoty a bezpečné orientace v tomto neklidném a zmateném světě. Dozvíme se v ní o Ježíši Kristu a o tom, co vykonal pro skutečné naplnění našeho života. Dejme se tedy oslovit stále živou knihou knih – Biblí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
PetraSyrovcova
nováček fóra
nováček fóra


Založen: 09. 12. 2014
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: út prosinec 09, 2014 12:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Knihtisk ve své nejprimitivnější podobě pochází z Číny, poté byl zdokonalen v Evropě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Biblické otazníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group