Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem
Vítejte u nás.
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 NastaveníNastavení   Přihlásit, pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Zpráva z výjezdu 9/2006 - P.Faul

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Ukrajina
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Šitner
expert fóra
expert fóra


Založen: 15. 12. 2005
Příspěvky: 103
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: so leden 06, 2007 6:34 pm    Předmět: Zpráva z výjezdu 9/2006 - P.Faul Odpovědět s citátem

V prosinci 2006 se znovu chystáme jet na Ukrajinu, a proto si Vám dovoluji znovu napsat ohledně podpory rodiny Zeldi a všech potřebných v Cholmovci, Černotisovu a Sasovu v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že někteří dostáváte tento můj dopis poprvé, rád bych napsal několik základních informací ohledně rodiny Zeldi, sboru v Cholmovci a rómském sboru v Černotisově. Vesnice Cholmovec leží ve Vinogradovském okrese v jižním cípu Zakarpatska na trojmezí, nedaleko od rumunsko-maďarských hranic. K rumunským hranicím je to asi jeden kilometr. Má přibližně 600 obyvatel. Do Cholmovce jezdíme od listopadu roku 1998 a sloužíme zde ve sboru církve Živého Boha. Pastor tohoto sboru Michal Zeldi zemřel 13. listopadu 2002 ve věku 45 let a zanechal po sobě ženu Iru a pět dětí. Nejmladšímu Samuelovi bude v lednu příštího roku 8 let. Dvě starší děti studují na vysoké škole, kde musí platit školné a další výdaje. Vzhledem k věku nejmenšího Samuele bude tato rodina potřebovat pravidelnou podporu ještě mnoho let. Ira také trpí astmatem a nejstarší dcera Táňa epilepsií. Léky na tyto nemoci si musí samy plně hradit.

Cholmovecký sbor vznikl v roce 1996 v prostředí, které je proti evangeliu silně nepřátelské. Většinu členů ve sboru tvoří ženy, které prožívají často pro svoji víru různá protivenství a ústrky. Mnoho obyvatel je pravoslavného vyznání, které je v zakarpatských vesnicích spojeno s různými pověrami a okultismem. Ve sboru je mnoho lidí bez stálé práce. Většinou se živí sezónními pracemi v nedalekém Maďarsku a prací na svých domácích hospodářstvích. Často nemají peníze na základní lékařskou péči, a proto se při našich výjezdech snažíme nechávat v tamním sboru vždy nějaké peníze ve fondu, ze kterého se platí výdaje za léky, porody, operace a další zákroky, které lidé ze sboru potřebují. Zemřelý pastor Michal Zeldi založil také romský sbor v asi 3 kilometry vzdáleném Černotisovu. Většina členů sboru jsou chudí a negramotní lidé, kteří nemají z lidského hlediska žádnou šanci najít si normální zaměstnání či se zařadit do většinové společnosti. Díky špatnému životnímu stylu, nedostatečné stravě a nedostatku peněz na léky a lékařskou pomoc je běžné, že někteří lidé nepřežijí zimu. I v tomto sboru se snažíme dle našich možností pomáhat.Tolik tedy základní informace pro ty z vás, kteří dostáváte tento dopis poprvé.

V Cholmovci jsme byli naposledy na krátké návštěvě 17. až 19. září letošního roku. Tentokráte jsme jeli vlakem z Domažlic přes Košice do Čopu, který leží na slovensko – ukrajinských hranicích. Odtud jsme se pronajatým autem dopravili do Cholmovce, a po té zpět na hranice do Chopu. Do Cholmovce jsme přijeli v neděli v 19 hodin večer našeho času, a proto jsme již nestihli shromáždění. Ubytovali jsme se u paní Zeldi a společně s celou rodinou prožili moc pěkný čas. Celá rodina si velice váží naší české pomoci, bez které, jak sami říkají, by mohli jen těžko přežít. Čtyři roky po smrti pastora Michala je pomoc z České Republiky, s výjimkou vdovského důchodu, ze kterého by nebylo možno žít, jediným stálým zdrojem příjmů této rodiny. Díky této pomoci mohou také dvě starší děti dále studovat na vysoké škole.

Navštívili jsme také romský tábor v Černotisově. Pro dokreslení způsobu života na tomto místě vám napíši dvě události, se kterými jsme se tam v době naší návštěvy setkali. Z důvodu neplacení byla celému táboru odpojena elektrická energie. V nejchudších domcích však tato událost vyvolala nepříjemný problém. Malé děti byly v noci napadány krysami. Proto se po dohodě s vedením vesnice Romové znovu načerno připojili. Dva týdny před naším příjezdem zemřelo v rodině, kde se konají shromáždění, třídenní děcko. Jednou jsem dělal v jiném táboře na Zakarpatsku výzvu k modlitbě za ženy, kterým zemřelo dítě. Přihlásila se přibližně každá druhá žena. Dětská úmrtnost v této skupině obyvatelstva je ve srovnání například s Českou Republikou opravdu vysoká. Od smrti pastora Michala Zeldi před čtyřmi lety vedl romský sbor Žeňa Holinko.V poslední době se však dostal do finančních těžkostí a odešel na práci do dalekého Dněpropetrovska na východní Ukrajině. Jeho službu přebral Kolja Repljuk, který ač je sám Ukrajinec, má na srdci romský národ. Sám byl několik let pastorem romského sboru v asi 100 km vzdálené Mižgírii. Po té, co tento sbor předal místnímu romskému vedoucímu, se vrátil zpět do svého rodiště v Korolevu nedaleko Černotisova. Kolja je ženatý, má ženu Ljubu a tři děti. V současné době žije v pronajatém domku, ze kterého může dostat kdykoli výpověď. Od roku 1996, kdy začal sloužit mezi Romy, bydleli spolu s Ljubou jak se dalo po různých podnájmech domcích, v často těžkých podmínkách. Při naší poslední návštěvě jsem se ho zeptal, kolik peněz by potřeboval na zakoupení menšího domku v Černotisově či okolních vesnicích. Byt se v Černotisově a okolí nedá v podstatě koupit. Po přemýšlení a počítání jsme nakonec došli k sumě přibližně 8000 Eur, což je přibližně okolo 224000 Kč. Kolja si na živobytí vydělává příležitostnými zednickými pracemi a okolo pronajatého domku drží drobné domácí zvířetstvo. Stálou práci má v Cholmovci, Černotisovu a Sasovu jen málokdo. Ze svých výdělků, které stačí tak akorát na uživení rodiny, nemá šanci si na nové bydlení našetřit. Po modlitbách za jeho situaci jsem dostal na srdce napsat o této potřebě. Na tento účel nemáme zatím zřízený žádný speciální variabilní symbol. Rád bych postupně zjistil, jestli je vůbec reálné tuto částku sehnat, aniž by byly kráceny všechny ostatní podpory, které v současné době v Cholmovci a okolí máme. V případě, že byste měli na srdci podle svých možnosti nějak v této situaci pomoci, můžete se mi ozvat na níže uvedených kontaktech.

Do Cholmovce, Sasova a Černotisova znovu pojedeme 15. prosince tohoto roku.

Kdybyste případně chtěli podpořit rodinu po zemřelém pastorovi Michalu Zeldim či další potřebné v Cholmovci a okolí, můžete nejlépe do 5. prosince 2006 poslat váš finanční příspěvek:

na Nadační fond Křesťanské Misijní Společnosti, ČSOB a.s. Praha 1, číslo účtu: 577409193/0300,

variabilní symbol: 350 – pomoc v Cholmovci a nebo
variabilní symbol 400 – zapomenutí služebníci,

nebo mně osobně kontaktovat:

telefon – kancelář: 379 77 80 61
mobil: 775 148 383
e-mailová adresa: ks.doma@atlas.cz

Pavel Faul – svobodný evangelikální Křesťanský sbor Domažlice
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Křesťanské Společenství Brandýs nad Labem -> Ukrajina Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group