Jiří Šitner expert fóra
Založen: 15. 12. 2005 Příspěvky: 103 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: st leden 25, 2012 12:37 pm Předmět: Domácí kvasový chléb s bramborem |
|
|
Domácí kvasový chléb s bramborem
400g žitné mouky chlebové (Penam)
125g pšeničné mouky jemně mleté bio
125g špaldy
1 větší brambor
500ml vlažné vody
150g kvasu
21g droždí (1/2 kostky)
špetka cukru
2 lžičky mořské soli
2 lžíce drceného kmínu
Postup:
Mouky smíchat dohromady, v míse rozdělit na čtyři díly, jeden díl odebrat a smíchat s vodou a kvasem.
Přidáme droždí asi 14g (2/3 celkového množství), špetku cukru a vše rozmícháme na směs, která má konzistenci těsta na lívance, a toto necháme v teple ležet 2-8 hodin. Vše by mělo být dobře prokvašené. Potom přidáme zbytek mouky a droždí, sůl, kmín a nastrouhaný, včera ve slupce uvařený brambor. Vše dobře zpracujeme na hladké těsto (asi 30 minut) a necháme cca 1 hodinu uležet. Potom vyválíme bochánek, který vložíme do ošatky a necháme kynout, až zdvojnásobí objem. Dále pak těsto vyklopíme na pomoučený plech, potřeme slanou vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 220 0C. Při této teplotě zapékáme asi 20 minut a potom nastavíme na teplotu 180 0C a dopékáme dalších 25 minut. Když je chléb upečený, tak jej vyndáme z trouby, poklepem na spodní stranu zjistíme, zda je propečený (musí znít dutě), položíme na dřevěnou mřížku, potřeme slanou vodou a necháme vychladnout. |
|